Матури 2017 – новини, тестове и полезни ресурси

Скала за оценяване на матури 2012

Оценяване на матурите

Оценяване на матурите

Тъй като матури 2012 наближават с всеки изминат ден, сигурно все повече хора се питат „Как ще се оценяват матурите„. МОМН до този момент не е направил промени в скалата за оценяване на матурите и най-вероятно тя ще се запази, както през миналата кампания.

В таблицата ясно може да видите разпределението на  точките. Минималният брой точки за 3.00 ще остане 23, а максималният 95 за отличен 6.00.

Тази скала е от 2008 година и може да бъде променена до провеждането на матури 2012. Може да проверявате периодично страницата zamatura или да ни следите в нашата facebook група за промени в скалата за оценяване.

скала за оценяване на матурите

Как се оценяват матурите

Други полезни материали за матурата:

Коментари

коментара

Comments on: "Скала за оценяване на матури 2012" (69)

 1. кандидат said:

  Няма ли да има оценка между 4 и 50 и 5?

 2. kiro said:

  Няма да има оценки от 2 до 2 и 50

 3. ian moone said:

  тази скала за оценяване има нужда от няколко корекции….вместо „добър 4 (4,00 – 4,49)“ трябва да е ДОБЪР 4 (3,50 – 4,49), което се отнася и до следващите оценки…. това е доста очевидна грешка, която мже да обърка дори малкото зралостници, търсещи допълнителна информация… ДАНО да бъде поправена в най-скоро време…

 4. Desi said:

  Имам един малък въпрос .. Скалата за оценяване се отнася за всички матури или само за тази по Български език и литература?

 5. Петър said:

  искам да попитам тази скала още ли е валидна ? и как се пресметя точно ?

 6. Зомби said:

  да, каква е формулата?
  55 точки, например, колко са ???

 7. anonymous said:

  А тази скала важи ли за седмокласниците?

 8. Chio said:

  Валидна е!
  1-30 въпрос – 1точка за отговор
  31 – 4 точки
  32 – 1 точки
  33 – 2 точки
  34 – 4 точки
  35 – 4 точки
  36 – 10 точки
  37 – 5 точки
  38 – 2 точки
  39 – 2 точки
  40 – 6 точки
  41 – 30 точки (есе)

 9. Стефан said:

  Привет,

  Искам да попитам тази скала за оценяване за седмокласниците ли е? Благодаря предварително.

 10. Стефан said:

  Благодаря за отговора, но дали има скала за седми клас и ако може да изпратите линк?

 11. ivo said:

  има ли шанс да променят скалата заради трудността на матурата тази година ?

  • admin said:

   Не, няма начин.

   • Админ, как така няма начин… Скалата се прави, след като се проверят матурите. Тъй като тази година матурата е бая тредна, ще има много ниски оценки, следователно ще се наложи поне малка промяна. Не може да ни натраскат нов вариант, трудна и неразбираема тема и да искат да изкараме шестици и да сме били умни.. Нека да се смилят над нас, понеже тази година им бяхме опитни зайчета и да ни повишат малко успеха… Айде, моля……

   • НЕГРАМОТЕН said:

    Как може да напише този такава глупост ? (коментатора отдолу под админа) Матурата била трудна… просто въпросът беше зададен доста гадно. Напротив матурата си беше лесна. Не съм учил за Иван Вазов и за „ПОД ИГОТО“ но ако го бях направил щях да разбера за какво става на въпрос.

    П.с. Научи се да пишеш

 12. Anon said:

  Искам да попитам дали случайно знаете как се процедира, когато на 41-ва задача не е отбелязан типът на съчинението. Благодаря предварително!

 13. Петър said:

  как не ги е срам тези от министерството и онази грозница зам-министърка на образованието с отсечения нос и погледа на извънземно.На времето ние се явявахме при много по-трудни условия, писахме дълги теми, за които падаше учене преди това, а не разходки по улиците с гаджето деня преди изпита като днешните хулигани.Проста държава и прости управници! Ще им дават на тези недоносчета ей така тройките за някякви си 23 точки, дето може и на лотариен принцип с повечко късмет да се съберат.Това е подигравка с по-големите поколения, подигравка с усилията на 25-35 годишните, които полагаха труд, за да завършат и да влязат във ВУЗ.Жалка абсурдна българска картинка, нямам думи.Сегашните зрелостници не го заслужават този подарък.Освен това въпросите за матурите са лесни като за олигофрени, ама те повечето са си такива.

  • милена said:

   Наистина е много нечестна скалата за 3-ка.И със стиснати очи да решаваш пак ще имаш 23т. и ще “хванеш“ заветното 3.Според мен за да ти е зачетен един изпит за взет трябва да си дал верен отговор на поне половината въпроси.Е,знам,че при толкова некадърни зрелостници това е трудно достижимо,ама поне тогава 1/3 да се изисква за зачетена и взета матура.

 14. daniel said:

  има ли шанс да променят скалата заради трудността на матурата тази година ?

 15. агфггафдг said:

  има ли шанс тази скала да е променена за 2012, понеже тази е от 2008?

 16. Даниела Блажева said:

  Здравейте!Искам да попитам,относно практическите задачи матура 2012 география:ако при зададени отбележете 10 държави на картата аз сум отбелязала само 6 верни,колко точки ще имам?! И примерно на 31 въпрос верния отговор е вулканизъм,а аз съм отговорила изригващ вулкан ще ми се счита ли за верен отговор?!

  • aneliq said:

   Здравейте!Искам да попитам,относно практическите задачи матура 2012 география:ако при зададени отбележете 10 държави на картата аз сум отбелязала само 6 верни,колко точки ще имам?! И примерно на 31 въпрос верния отговор е вулканизъм,а аз съм отговорила изригващ вулкан ще ми се счита ли за верен отговор?!

 17. Анонимен said:

  Искам да попитам от къде е сигурно, че няма да се промени скалата за оценяване особено за останалите избирателни матури и как се оценява матурата по математика?

 18. руми said:

  На 41-ва задача упражнението беше:“От здравия разум към поетическото безумие“ в „Под игото“,аз писах не точно по този въпрос ,а за Вазовите герои във времето.Проблемът не е същият,но написах 3 страници.Дали ще ми дадат все пак някоя точка?

 19. Аврам said:

  Скалата за оценяване няма нужда от оправяне ,ами вземете вие се оправете малко 😉

 20. Аз нящо незнам! said:

  Защо бе,Петъре в Б-я сичко е възможно,а и мога се хвана на бас,че много хора ще имат двойки :D:D:D

 21. ian moone said:

  Някой знае ли 89 точки точно каква оценка е?

 22. емилия said:

  Не знам дали матурата е трудна или лесна, завършила съм преди 30 години, имам техническо образование и направих теста за 60т, докато разговарях със семейството си, раздавах правосъдие и прочетох 2 sms-а. Матурата е ТЪПА. За какво е нужно да знаеш правописния речник наизуст, нали винаги можеш да направиш справка. Този изпит тества ненужни зазубряния, а не необходими умения. По-добре втъкнете на зрелостниците речници в ръцете и им дайте да редактират текстове с непосочен брой грешки, отколкото да ги карате да се взират в текстове с посочен брой и вид грешки. Създайте функционални помагала по пунктоация и ги дайте на разположение при писане на съчинения. А не да пишете НЕ и САМО с главни букви. То да намериш уловката във въпроса е по-истинния тест за зрелост.

 23. Не беше трудно но на някои места подвеждащо.Скалата си е добре.Поне не беше както миналата година отговорите от теста са излезли преди да свърши матурата.Късмет на всички зрелостници дано всички са хванали поне една 3-ка.

 24. mariiq said:

  важи ли за 7 клас ?

 25. ivan said:

  имам по математика 79 точки,но съм 7ми клас.Знаете ли каква оценка е?

 26. teodora said:

  Някой знае ли кога ще излязат оценките от матурите за 12 клас 🙁

  • admin said:

   Резултатите ще бъдат качени на 9 юни, очаквайте новини в сайта ни.

 27. Аз нящо незнам! said:

  Да попитам намалят ли се точки при грешен отговор ?

 28. Интересува ме, по какъв начин се оценяват матурите за 7-ми клас, след като публикуваната скала не е валидна за тях и има ли изобщо някаква за седмокластници?

 29. ANI said:

  При тази скала за оценка не може да се разбере как ще се определят оценките в междинните диапазони. Например, каква ще бъде оценката при 87 точки?

 30. Cveti said:

  Искам да попитам дали тази скала ще важи и за матури 2013 ?

 31. ferry said:

  Може би въпросът е малко глупав, но ще се радвам ако ми изясните при смятане на дипломата ако на матурата имам 59 т. 4.5 ли ще смятат или 5?

 32. kristiqn said:

  Тази скала за 7клас ли е или за 12ти.

 33. Ще има ли скала за оценяване на матури 2013?

 34. geca said:

  искам да попитам вземат ли точки за грешен отговор на матурата

 35. roza said:

  Колко точки трябва да имаш,за да изкараш оценка 4,50 например ?

 36. Скалата за оценяване същата ли остава за 2013 или има промяна?

 37. Georgi said:

  При неявяване на матура ,се пише директно двойка или се водиш като неявил се ? Предварително благодаря!

  • admin said:

   Здравейте, ако не сте се явили на матура, значи имате 2.00 и трябва да се явите на поправка, за да може да си получите дипломата.

 38. stamen said:

  здравейте,тази скала и за 2013 е нали ?

 39. Qna said:

  При неявяване на трета матура по желание,учрникът губи ли правото си да получи диплома и да кандидатства в университети ?

 40. iliqn said:

  iskam da pitam 30 to4ki kolko to4no e kato ocenka?

 41. silvia said:

  Искам да попитам, защо от матурата по математика за 7 клас от резултата(НВО и НВО+ доп. модул) НВО+ допълнителен модул т.е втората оценка е намалена спрямо първата( от 4.532 на 4.244) при условие, че е решен и част от втория модул? Защо се губят точки?

 42. Жоро said:

  Във въпрос 36 има 10 под въпроса ако имаш една единствена грешка 9 точки ли получаваш или 0 ?

 43. Благой said:

  Здравейте!

  Скалата за оценяване на матурите остава ли непроменена и през настоящата 2014 година?

 44. Здравейте моля само да попитам тази скала става ли и за 2014г и каква е формула? Благодаря предварително.

 45. Във въпрос 36 има 10 под въпроса ако имаш една единствена грешка 9 точки ли получаваш или 0 ?

Leave a comment for: "Скала за оценяване на матури 2012"

Tag Cloud